Online huishoudboekje bijhouden met AFAS Personal

De tijd van het papieren huishoudboekje is voorgoed voorbij. Ook de Excelbestanden die je wellicht maandelijks bijhield op je computer kunnen de virtuele prullenmand in.

AFAS Personal (voorheen Yunoo) is een ideale omgeving om je uitgaven en inkomsten in één oogopslag in kaart te brengen. En het is gratis. Het enige nadeel is dat je elke keer je transacties moet importeren. Maar daar hebben ze ook een redelijk goede oplossing voor bedacht. Ideaal zou zijn als de transacties automatisch gesynchroniseerd worden. Maar daar zullen de banken niet zo snel aan gaan meewerken vrees ik.

AFAS Personal heeft een aantal heel handige functies;

Transacties importeren

In de ideale situatie zouden je transacties automatisch gekoppeld worden. Maar zover is het dus nog niet. In principe is de consument eigenaar van de data zou je zeggen, en niet de bank. Maar dat is een andere discussie.

Synchroniseren moet je nog handmatig doen. Maar met de bijwerk-assistent die ze gebouwd hebben, is dit snel en eenvoudig te doen. Er is een gratis plugin beschikbaar voor Firefox, Chrome en Internet Explorer.

Categoriseren

Transacties categoriseren met AFAS Personal.Vervolgens worden je transacties automatisch ingedeeld in categorieën, die je uiteraard ook zelf kunt aanpassen. Voor zover ze te herkennen zijn.

Pintransacties bij de supermarkt worden bijvoorbeeld automatisch onder “Boodschappen” geplaatst en een aankoop bij de drogist komt onder “Persoonlijke verzorging”.

Helaas worden niet alle transacties herkend, maar dit is natuurlijk ook onbegonnen werk. Het werkt ruim voldoende en onherkende transacties deel je zelf snel even in.

Budgetteren

Een zeer handige functie die ik pas sinds kort gebruik is budgetteren. Hiermee stel je in wat je per maand maximaal kwijt wilt zijn in een bepaalde categorie.

Vervolgens zie je welk percentage je uitgegeven hebt. Op deze manier word je meer bewust gemaakt van je uitgavenpatroon en kun je het beter onder controle houden.

Besparingen berekenen

Besparen met AFAS Personal.Ook worden er bespaartips gegeven. Je kunt berekenen hoe je goedkoper uit kunt zijn voor bijvoorbeeld energie, telefoon of internet.

Dit is een van de manieren waarop ze geld verdienen bij AFAS Personal en de reden dat de dienst gratis aangeboden kan worden.

Ook is er een betaalde versie van de dienst die vele extra opties biedt, zoals rapporten maken, persoonlijke importregels, notities toevoegen en data exporteren. Maar vooralsnog kan ik voldoende vooruit met de gratis versie.

Mocht je opmerkingen of ervaringen hebben over deze dienst, laat ze dan achter in de comments.

VN:F [1.9.22_1171]
Wat vond je van dit artikel?
Rating: 4.4/5 (5 votes cast)
Online huishoudboekje bijhouden met AFAS Personal, 4.4 out of 5 based on 5 ratings
Getagd met , , , , ,
Geplaatst in Webtools

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

Je website optimaliseren in enkele stappen? Mis de gratis mini-cursus niet!