Gijs Heerkens

Het gevaar van lukraak gebruiken van afbeeldingen uit Google Images

Stel, je blogt al een tijdje. Om je artikelen kracht bij te zetten, plaats je in elk artikel een afbeelding die wat toevoegt aan de tekst. Deze zoek je natuurlijk via Google Images, snel en gemakkelijk. Maar er zit een keerzijde aan deze werkwijze.

In dit artikel lees je over:

Google Images

Afbeeldingen die in Google Images te vinden zijn, zijn door de robots van Google gevonden op websites over de hele wereld. Op basis van bestandsnaam en -attributen wordt bepaald wat er op de afbeelding staat.

Zoals je weet, kun je deze afbeeldingen gewoon opslaan en gebruiken voor je website en blog. Maar dit wil nog niet zeggen dat er geen rechten op deze afbeeldingen zitten. En als je dus lukraak gebruik gaat maken van gevonden images, kan dat je duur komen te staan.

TROS Radar

In de uitzending van 3 oktober jongstleden besteedde Tros Radar aandacht aan de werkwijze van Getty Images (aff.), een website waar je afbeeldingen kunt kopen.

Naast het normale verdienmodel van rechten op afbeeldingen genereert Getty Images dus ook nog op een andere manier inkomsten. Over de handelswijze valt te twisten, maar in principe is het natuurlijk terecht. Hoe zou je het zelf vinden als mensen zonder te betalen je producten of diensten gebruiken?

Het feit dat Google de afbeeldingen zomaar indexeert doet hier niets aan af. Google indexeert ook teksten, die je ook niet zomaar mag gebruiken. Of huizen via StreetView, die je ook niet zomaar mag gebruiken ;-).

Een voorbeeld

Ik zal een voorbeeld geven. Stel, je blogt over “export” en vindt deze afbeelding via Google Images (ik plaats hem niet op deze pagina, omdat ik er niet voor betaald heb ;-)) en gebruikt deze op je website of blog. Let op: Ik beweer niet dat deze website niet betaald heeft voor afbeelding, dit is een voorbeeld.

Dit is een typisch voorbeeld van een stockfoto, dat zie je eigenlijk meteen. Wanneer je de URL van de afbeelding in Google Images invoert, zie je dat meer dan 200 websites deze image in gebruik hebben.

En neem maar aan dat deze lang niet allemaal betaald hebben voor de afbeelding. Dit zal meestal onwetendheid zijn, maar dat neemt niet weg dat de eigenaar/verkoper van de afbeelding een juridische poot heeft om op te staan.

Het lijkt me dus verstandig om hoge boetes te voorkomen.

Afbeeldingen kopen

Een logische oplossing hiervoor is natuurlijk om gewoon voor afbeeldingen te betalen. Er zijn diverse websites te vinden waar stockfoto’s te koop zijn, sterk variërend in prijs;

Afbeeldingen verwijderen

Vergeet niet om eerst de afbeeldingen die je eigenlijk niet mag gebruiken te verwijderen van je website. Hiervoor dien je elke stappen te ondernemen. Begin met de afbeeldingen te verwijderen van je server, zodat deze niet meer werken op je website.

Maar dan ben je er nog niet. De afbeeldingen kunnen dan nog maandenlang blijven staan in het geheugen van Google. Om dit te voorkomen moet je elke image los verwijderen via Google Webmaster Tools. Ja, dat is veel werk. Maar het is niet anders.

Deze optie vind je onder “Siteconfiguratie” > “Crawlertoegang” > “URL verwijderen”;

Flickr gebruiken

Het is ook mogelijk om foto’s van Flickr te gebruiken. Zoek maar eens op “export” en je krijgt ook diverse goede resultaten. Wellicht zijn de afbeeldingen wat minder, maar dat is meestal als iets gratis is.

Bij elke afbeelding op Flickr zie je in de rechterkolom deze rechtenvrij is en waarvoor je hem mag gebruiken.

Veel afbeeldingen kun je vrij gebruiken en mag je zelfs commercieel inzetten en hergebruiken. Als je goed naar de rechten kijkt, is dit een goede oplossing voor de afbeeldingen op je website.

Vergeet overigens niet om bij elke afbeelding een bronvermelding te geven, voor de zekerheid.

Oplossing voor WordPressgebruikers

Voor WordPressgebruikers bestaat er een handige plugin om eenvoudig Flickrfoto’s toe te voegen met bronvermelding (credits voor ICTRecht voor de tip).

Deze heb ik sinds kort zelf ook in gebruik en ik moet zeggen dat ik er erg tevreden over ben. De plugin filtert namelijk de afbeeldingen die je niet mag gebruiken eruit. Dit ziet er zo uit;

De afbeeldingen worden ook gewoon ingeladen vanaf de Flickrserver, dus het scheelt je ook webspace en dataverkeer. Nadeel is dat je vindbaarheid via Google Images vermindert.

Wat zijn jouw ervaringen?

Ik ben benieuwd of jij hier al ervaring mee hebt en hoe jij hier mee omgaat. Wellicht zijn er nog meer goede oplossingen. Laat hieronder je reactie achter. Ik hoop dat er een goede discussie op gang zal komen en dat mensen zich er van bewust worden dat afbeeldingen niet gratis zijn. Daar ligt het grootste probleem in mijn ogen.

Mobiele versie afsluiten