Gijs Heerkens

De kracht van een goede powernap

Ken je het gevoel dat je midden op de dag bijna in slaap valt? Vaak komt dit moment vlak na de lunch, wanneer je lichaam het erg druk heeft met het verwerken van eten.

Dit gevoel heeft een directe invloed op je productiviteit en concentratievermogen. Die neemt namelijk met rasse schreden af. Door een goede powernap te nemen, zul je weer topfit worden en zul je per saldo veel meer gedaan krijgen die dag.

Misverstand

Helaas is de powernap nog redelijk taboe in Nederland. In Spanje houden ze al jaren een siësta ’s middags. In Nederland heeft men over het algemeen de mening dat overdag slapen voor kinderen, ouderen of luie mensen is.

Dit is een misverstand! Een powernap helpt je juist om daarna extra productief te zijn, omdat je je hersenen even de rust gunt waar zij op dat moment om vragen.

Wat is een powernap?

Een powernap nemen is heel erg kort slapen. Je hebt hier precies genoeg aan om je weer opgewekt te voelen en te zorgen dat je je beter kunt concentreren. Dit “schoonheidsslaapje” heeft tevens een positief effect op de gezondheid.

Een goede powernap duurt 20 minuten. Dit is net lang genoeg om te slapen, maar niet zo lang dat je in een te diepe slaap terecht komt. Hierdoor heeft het dutje geen negatief effect op je nachtrust.

Hoe neem je een powernap?

Om een perfecte powernap te nemen, moet je deze stappen aanhouden:

  1. Zoek een goede plek om even te gaan liggen. Als je thuis bent, is je bed bij uitstek geschikt;
  2. Schakel je telefoon en andere mogelijk storende factoren uit;
  3. Zet je wekker twintig minuten vooruit en ga liggen. Je valt na ongeveer tien minuten in slaap, waardoor je dus nog tien minuten overhoudt om te slapen. Houd je kleren gewoon aan, zodat je later minder moeite hebt met opstaan;
  4. Als de wekker gaat, sta dan meteen op! Even blijven liggen is funest op dit moment, dan loop je het risico dat je een diepere slaapfase ingaat;
  5. Drink wat water en ga direct weer aan de slag. Na tien minuten zul je merken dat je weer helemaal de oude bent.

Ik ben benieuwd of jullie het al toepassen. Wat is jullie ervaring met en mening over een powernap?

Mobiele versie afsluiten