Gijs Heerkens

Ontvolg het leven

Hoeveel tijd kijk jij per dag op je smartphone? Veel mensen onderschatten dit. Inclusief ikzelf.

Dus is besloot om Moment te installeren, een app die je dagelijkse “screen time” en “pick-ups” voor je bijhoudt. Gewoon om wat inzichten te krijgen.

Dit was echt een eye opener. Op sommige dagen zat ik bijna 5 uur naar mijn scherm te staren. Dat is 33% van de dag als je 9 uur slaapt. Meer dan 100 keer per dag mijn telefoon pakken was ook normaal. Dus je kunt het gerust een smartphoneverslaving noemen.

Het overgrote deel van deze 5 uur zat ik hersenloos social media-streams te checken. Instagram, Facebook, LinkedIn. Er staat eigenlijk nooit iets belangrijks op. Dus ik besloot me te verdiepen in dit onderwerp en las wat interessante artikelen en vond uiteindelijk een oplossing om “af te kicken”.

Ontvolgen en dempen

Alle bekende sociale netwerken bieden goede oplossingen aan.

Op LinkedIn is iedereen heel druk met zijn of haar business promoten. Dus ik heb al mijn connecties ontvolgd (ontvolgd, niet de connectie verbroken) en nu is mijn timeline leeg. Niets meer te zien.

Dus geen reden meer om een paar keer dag even te kijken. En als ik iets wil weten van iemand, kan ik nog steeds zijn profiel bekijken.

Als je Facebook niet regelmatig checkt, mis je ook niets. Dus ik heb al mijn vrienden ontvolgd (ontvolgd, niet ontvriend) en nu is mijn timeline leeg. Niets te zien en geen reden om in te loggen.

Ook hier kan ik gewoon iemands profiel bekijken als ik iets wil weten. Ik bespioneer de belangrijke mensen zo nu en dan nog natuurlijk.

Instagram is hemel op aarde voor aandachtzoekende internetter. Onlangs hebben ze een nieuwe optie gelanceerd waarmee je accounts kunt dempen. Dus ik heb iedereen gedempt (gedempt, niet ontvriend) en nu is mijn timeline leeg. Ik zit dus niet meer de halve dag nutteloze stories te bekijken.

Waardevol

Het enige netwerk waar ik waardevolle info uithaal is Twitter. Ik krijg daar veel ideeen van en ontdek nieuwe, interessante dingen. Dus Twitter is het enige netwerk waarop ik nog mensen volg.

En jij?

Mobiele versie afsluiten