Gijs Heerkens

Laat Facebook geen tijdslurper worden

Facebook is leuk. Makkelijk op de hoogte blijven van de bezigheden van je vrienden. Maar het kost ook bakken met tijd. Als je niet oplet, klik je steeds weer verder. Alles lijkt interessant. Voor je het weet ben je een half uur of uur verder. Wijlen Gerrit Komrij schreef er in Maart nog een stukje over.

Afleiding

Ik heb het eens een tijdje in de gaten gehouden. Omdat ik op alle devices toegang heb tot het netwerk, zit ik er al snel een aantal keer per dag op te kijken. En dan steeds een half uur. Steeds weer afleiding.

Dus heb ik afgelopen week niet op Facebook gekeken. Gewoon even proberen. Viel reuze mee, en als ik nu terugscroll zie ik dat ik niet veel gemist heb. Je hoeft dus niet bang te zijn dat je iets belangrijks over het hoofd ziet.

Uitloggen

Voor nu heb ik besloten dat één keer per dag kijken genoeg is. Dat werkt bij e-mail ook goed. En dit ga ik ook doen bij Google+ en LinkedIn. Eén keer per dag kijken is genoeg. Voor Twitter zoek ik nog naar een “oplossing”.

De netwerken zelf hebben daar een simpel hulpmiddel voor. De uitlogbutton. Gewoon uitloggen na elke sessie, dan kom je ook minder snel in de verleiding om te kijken. Vervolgens kijk je op een vast moment tijdens de dag even op je timeline.

Probeer het ook eens en laat je bevindingen achter in de comments!

Mobiele versie afsluiten