Gijs Heerkens

De drie belangrijke functies van afbeeldingen in een blogartikel

Een afbeelding speelt een belangrijke rol in een blogartikel. Dit heeft een aantal redenen:

Verleiden

Een afbeelding helpt het bij het trekken van aandacht van de lezer. Daarom is het slim om een afbeelding op te nemen in de voorvertoning van een blogartikel.

De voorvertoning is het stukje tekst dat te zien is in de overzichtpagina’s van je blog, zoals een categoriepagina en de homepage. Door een afbeelding te plaatsen in dit stukje tekst, kun je de lezer verleiden om het gehele artikel te lezen.

Vindbaarheid

Wanneer je een afbeelding gebruikt op een webpagina, kun je hierbij diverse variabelen opgeven. Twee belangrijke variabelen worden vaak vergeten; de alt text en de title tag van de afbeelding.

De alt text is ontstaan in de tijd dat mensen nog geen snelle internetverbindingen hadden. Deze tag wordt weergegeven in de browser wanneer een afbeelding niet geladen kan worden of nog niet geladen is. Ook wordt de alt text voorgelezen in browsers voor blinden. De alt text is een verplichte afbeeldingsvariabele volgens de w3c-standaard.

De title tag bevat de titel van de afbeelding. Deze verschijnt in de meeste browsers wanneer de bezoeker met de muis over de afbeelding beweegt.

Beide tags zijn met de snelle verbindingen van tegenwoordig minder belangrijk geworden voor bezoekers. Zoekmachines gebruiken de variabelen echter nog wel bij het bepalen van de inhoud van de webpagina en afbeelding.

Het is dus essentieel om beide tags te vullen met de juiste omschrijving van de afbeelding. Probeer hier een of twee keywords in te verwerken, maar let op dat het geen keyword spam wordt.

Beschrijvende bestandsnaam

Door de afbeelding een beschrijvende bestandsnaam te geven en vervolgens te plaatsen weet een zoekmachine wat er op de afbeelding staat. Omdat afbeeldingen apart worden opgenomen in de resultaten van zoekmachines, geeft je dit een extra mogelijkheid om gevonden te worden.

Omdat het je geen extra tijd kost, is dit een handige truc die je kunt toepassen. Op het moment dat je een afbeelding gevonden hebt en opslaat (let wel op de rechten) geef je deze gewoon dezelfde naam als de titel van je artikel.

Als je deze vervolgens uploadt, is de bestandsnaam meteen goed en voeg je de afbeelding eenvoudig in.

Ondersteuning

Ook kan een afbeelding veel toevoegen aan een tekst. Een foto zegt meer dan duizend woorden. Door hier goed gebruik van te maken, kun je op een subtiele manier dingen duidelijk maken of teksten ondersteunen.

Mobiele versie afsluiten