Gijs Heerkens

Je eigen short-URL gebruiken

Wanneer je actief bent op Twitter en veel links deelt, maak je waarschijnlijk gebruik van een URL-shortener zoals bit.ly of LNQ.me om links te verkorten. Als je overigens geen linkverkorter gebruikt, wordt de short-URL t.co van Twitter zelf automatisch ingezet. Dit werkt natuurlijk prima en behoeft voor de meeste twitteraars geen verdere aandacht.

Voor bedrijven of freelancers kan het, om voor een professioneler uitstraling te zorgen, interessant zijn om een eigen short-URL te gebruiken. Of gewoon omdat je het leuk vindt natuurlijk. Voor het geld hoef je het in ieder geval niet te laten, zoals je zometeen zult lezen.

Zelf gebruik ik de short-URL gijs.to:

Hoe maak je je eigen short-URL aan?

Om een eigen short-URL te gebruiken moet je de volgende stappen doorlopen:

  1. Koop een domeinnaam;
  2. Maak een account aan bij Bitly;
  3. Pas de DNS-instellingen van je domeinnaam aan;
  4. Verkort URL’s.

Koop een domeinnaam

Een short-URL is in principe niets minder dan een korte domeinnaam. Zo kort mogelijk, want het idee ervan is uiteraard om een URL te vekorten.

Leg je eigen korte domeinnaam vast die je gaat gebruiken voor je short-URL. Een partij die ik je hiervoor aanraad is TransIP. Hier registreer ik zelf ook bijna al mijn domeinnamen. De extensie .to bieden ze overigens (nog) niet aan.

Let erop dat je de DNS-instellingen van je domeinnaam kunt aanpassen bij de hostingpartij die je kiest. Bij bovengenoemde partij is dit mogelijk.

Maak een account aan bij Bitly

Met Bitly kun je URL’s verkorten. Maar deze service kun je ook gebruiken om gratis je eigen domeinnaam te gebruiken om te verkorten. Meld je hier aan en ga naar “Settings”. Kies daar onder “Custom Domain Name” voor “Add a Custom Short Domain”.

Pas de DNS-instellingen van je domeinnaam aan

Je ziet in je Bitly-account de DNS-instellingen van je domeinnaam die je moet instellen bij je hostingpartij. Pas deze aan. Vervolgens is het een kwestie van wachten. Het kan namelijk tot 48 uur duren voordat een DNS is omgezet. In je Bitly-account geef je aan welke domeinnaam je wilt gaan gebruiken voor je verkorter.

Controleer vervolgens om de paar uur of de DNS al omgezet is. Als dit het geval is, dan ben je klaar om te gaan verkorten met je eigen URL

Verkort URL’s

Ga nu naar de homepage van Bitly. Vanaf nu kun je hier onbeperkt URL’s verkorten met je eigen shortener, door URL’s in het veld te plakken. Als je je Twitteraccount ook gekoppeld hebt, kun je direct tweeten vanaf Bitly.

Mobiele versie afsluiten