Gijs Heerkens

Werking van #durftevragen op Twitter neemt af door toenemend misbruik

Het idee is nog steeds super; je stelt een vraag op Twitter en voegt de hashtag #durftevragen toe aan je tweet. Omdat veel mensen het medium monitoren op tweets rondom hun expertise, heeft je vraag hiermee een groter bereik. Overigens werkt dit alleen als je account niet privé is, omdat je anders niet in Twitter Search verschijnt.

Je krijgt hierdoor vaak binnen enkele seconden al reacties, uiteraard afhankelijk van je vraag. De hashtag wordt echter helaas steeds vaker misbruikt door (veelal) bedrijven die denken dat Twitter een promotietool is. Zij willen slim profiteren van het grote bereik van #durftevragen. Helaas begint de werking ervan hierdoor erg af te nemen.

Op een artikel over het inzetten van #durftevragen voor je blog, dat ik afgelopen zaterdag schreef, kreeg ik een aantal reacties van ongeruste tweeps. Zelf zoek ik ook dagelijks naar vragen die ik zou kunnen beantwoorden en kom ik steeds vaker “spamberichten” tegen.

Voorbeelden

Zoeken op #durftevragen in Twitter Search geeft je meteen enkele voorbeelden.

Je ziet dat in deze tweets geen vraag gesteld wordt, maar toch de hashtag wordt ingevoegd. Op deze manier worden meer mensen bereikt, zo redeneert men waarschijnlijk. Maar op de lange termijn zal dit het tegenovergestelde effect hebben. Hoe meer misbruik er gemaakt wordt, hoe minder de hashtag gevolgd zal gaan worden. Hierdoor zal ook het aantal vragenstellers afnemen.

Oplossing

In eerste instantie zullen de betreffende bedrijven (of personen) ervan overtuigd moeten worden dat het om “misbruik” gaat. Waarschijnlijk zullen veel partijen zich hier niet van bewust zijn. Blokken van accounts lijkt me in eerste instantie te ver gaan, maar bij herhaaldelijk spamgedrag is dit een optie.

Hebben jullie goede ideeën om het misbruik van #durftevragen tegen te gaan?

Mobiele versie afsluiten