Gijs Heerkens

Onbekende connecties op LinkedIn zijn waardeloos

Vanmiddag heb ik mijn LinkedIn-account opgeruimd. Dat wil zeggen, connecties verwijderd waarvan ik geen idee heb wie het zijn.

Ik kreeg daarover direct een vraag van Tino Ruijs via Twitter:

Drukke timeline

De laatste tijd vond ik mijn timeline op LinkedIn echt een kermis worden. Veel updates (helaas vooral promotionele boodschappen) van connecties waarvan ik geen idee heb wie het zijn. Nooit contact mee gehad ook.

Ik heb een paar jaar geleden namelijk eens gereageerd op een “discussie” binnen de groep Platform Zelfstandige Ondermers op LinkedIn. Wie er met andere ondernemers wilde connecten, om zoveel mogelijk connecties te krijgen. Waarom ik destijds gereageerd heb, vraag ik me nu ook af. Maar dat is in ieder geval de reden dat ik veel onbekende personen tussen mijn connecties heb (had) zitten.

Netwerken

Ik gebruik LinkedIn zelf regelmatig om de juiste persoon binnen een bedrijf te bereiken of überhaupt bij een bedrijf binnen te komen. Hierbij probeer ik via-via met de juiste persoon in contact te komen.

Wat ik merkte, is dat ik de onbekenden in mijn netwerk hierbij oversla. Die ga ik toch niet vragen om me te introduceren bij een ander. We kennen elkaar niet eens. Online noch offline. Een enkele keer heb ik dit wel gedaan, maar dan kreeg ik geen reactie. Waarschijnlijk omdat ze geen idee hebben wie ik ben…

Waarom zou ik die mensen dus nog in mijn netwerk houden? Daarom heb ik besloten om mijn account op te schonen. Alle onbekenden heb ik verwijderd.

Doel of middel?

Aantal connecties moet geen doel zijn maar een middel. LinkedIn heeft de groepen juist bedacht om nieuwe mensen te leren kennen, lijkt me. Lukraak onbekenden toevoegen om een groter “netwerk” te krijgen is zinloos in mijn ogen. Wat vinden jullie?

Mobiele versie afsluiten