Gijs Heerkens

Belangrijke basisregels voor een goed blogartikel

Een goed blogartikel voldoet aan een aantal ongeschreven regels, die ik je aanraad om ter hand te nemen. In dit artikel leer je enkele basistips over:

Titel

De titel is het allerbelangrijkste onderdeel van een blogartikel. Dit heeft een aantal redenen.

Ten eerste lok je met een pakkende titel bezoekers uit om het artikel te lezen. Een vraag erin verwerken of “provoceren” werkt om meer lezers te trekken.

Ook op technisch gebied is de titel een zeer belangrijke variabele. Meestal komt deze terug in de paginatitel, URL en H1 van de pagina. Voor zoekmachine-optimalisatie is de titel daarom de belangrijkste variabele van je blog.

Inleiding

Een lezer beslist binnen een paar seconde of een webpagina interessant genoeg is. Dit geldt ook voor je blogartikel.

Probeer daarom direct de aandacht te trekken door middel van een uitnodigende inleiding. Stel een vraag of geef een opvallend voorbeeld, waarop je vervolgens in de rest van het artikel doorborduurt.

De eerste alinea van je artikel is om deze reden essentieel. Je zult zien dat het aantal lezers toeneemt als je deze techniek toepast.

Tevens wordt de eerste alinea in blogs vaak gebruikt als snippet in de zoekmachines. Dit is het stukje tekst dat je ziet in de zoekresultaten, en dat zoekers dus moet verleiden tot klikken.

Reacties

Bij het schrijven van artikelen doe je er goed aan om reacties uit te lokken van lezers. Dit heeft diverse voordelen.

Lezersreacties zijn enorm waardevol voor SEO, simpelweg omdat dit extra content met keywords oplevert. Ook vergroot het de betrokkenheid van je lezers wanneer er een discussie ontstaat en wordt de kans groter dat zij terugkeren op je blog.

Je kunt dit bewerkstelligen door een vraag te stellen onderaan het artikel. Op deze manier trigger je de lezer om zijn mening achter te laten. Hoe denk jij hierover?

Linken naar bronnen

Zoals al eerder aangehaald in het artikel over copycats, is het kopiëren van artikelen een probleem dat alle goede bloggers tegenkomen.

Informatie gebruiken uit artikelen is heel goed mogelijk, maar zorg er dan voor dat je te allen tijde een link opneemt naar het bronartikel. Op deze manier zal de auteur van het originele artikel er geen probleem mee hebben.

Voor citeren geldt dit ook, vermeldt hierbij de naam van de citerende persoon en neem een link op naar het citaat.

Als je zelf interessante artikelen schrijft, zul je dit ook gaan meemaken. Wanneer andere bloggers over jouw artikel schrijven kun je dit gewoon zien als compliment. Bovendien zijn de inkomende links die je ermee scoort goed voor SEO van je eigen blog.

Mobiele versie afsluiten