Gijs Heerkens

Zo voeg je een sitemap toe aan Google en Bing

Een sitemap is een hulpmiddel voor zoekmachines als Google en Bing om te kunnen beoordelen welke pagina’s je website bevat.

Het kan bijvoorbeeld voorkomen dat een bepaalde pagina op je website wel belangrijk is, maar er niet direct naar gelinkt wordt vanaf een andere (interne of externe) pagina. Deze pagina is onvindbaar voor een zoekmachine (en dan dus ook voor een zoeker) als je geen sitemap gebruikt.

Omdat het natuurlijk belangrijk is om alle pagina’s goed te laten opnemen in zoekmachines, kun je een sitemap aanmaken en indienen bij de zoekmachines.

Hoe maak je een sitemap?

Via de website XML-sitemaps laat je eenvoudig en snel een sitemap van je website genereren. Deze website behandelt je website echter hetzelfde als een robot van een zoekmachine. Niet-gelinkte pagina’s moet je daarom achteraf handmatig toevoegen.

Om de sitemap te genereren, stel je de volgende gegevens in;

Nadat de website klaar is met genereren kun je de sitemap opslaan als XML-bestand. Als je nog URL’s handmatig moet toevoegen, kun je dat op dit moment doen. Vervolgens upload je het XML-bestand naar de hoofdfolder van je website. Gebruik hiervoor een willekeurig FTP-programma.

Indienen

Daarna ga je naar de grootste zoekmachines (Google en Bing) om te “vertellen” waar ze je sitemap kunnen vinden. Dat doe je als volgt;

Google

Log in in je Google-account en ga naar Google Webmaster Tools. Kies voor “Een site toevoegen”. Je moet dan even de website verifiëren om aan te tonen dat deze echt jouw website is.

Kies daarna je website en ga naar “Siteconfiguratie” en dan “Sitemaps”. Hier kun je de URL van je sitemap ingeven. Google gaat er nu mee aan de slag, al is het niet exact te zeggen wanneer dit gaat gebeuren. Dit kan meteen gebeuren, maar ook enkele weken duren.

Bing

Bing werkt in principe hetzelfde. Ga naar Bing Webmaster Tools en log in. Ook hier moet je je website toevoegen en verifiëren.

Kies vervolgens je website en ga naar “Verkennen” en dan “Sitemaps”. Hier kun je op dezelfde manier als bij Google je sitemap(s) indienen.

Mobiele versie afsluiten